• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Sztuka przygotowywania zdrowych przekąsek.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na domenie internetowej wina. Wina posiadają ponadto niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym efektem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.

1. Przejdź dalej

2. Przejdź do strony

3. Przeczytaj to

4. Sprawdź to

5. Dowiedz się więcej Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.